Det er dejligt at få et helt nyt gulv hjemme i boligen. Og især trægulve er meget populære, da de ofte er meget håndbare, ikke gemmer på støvet og passer godt ind i de fleste boliger. Men hvad skal du huske, når du skal vælge dit nye trægulv? Det får du gode råd til her.
Et trægulv er ikke bare et trægulv. Der er ret stor forskel på de mange typer af gulve, du kan få lagt derhjemme i stuen, soveværelset, gangen eller hvor du nu har behov for et nyt gulv. Derfor forsøger vi her at give dig lidt viden om de populære gulve.
Der findes hundredvis af looks, som også afhænger af gulvtypen og træsorten. Fyretræ, gran og birk er lyse typer, men de er relativt bløde og derfor heller ikke så slidstærke. Men har du ikke børn, der tæsker rundt og leger på gulvet hver dag, og skal gulvet ikke ligge i hverken et stort kontor i et firma eller i en børnehave, så betyder det jo ikke så meget.
Bøgetræ, ask og egetræ er mere robuste over for dagligt brug af den lidt hårdere slags.
Tænk over det rigtige gulv
Også i køkkenet er det smart at tænke i et gulv, der kan klare lidt af hvert. Vi kender det alle sammen: Hov, der røg en kagerulle på gulvet – kæmpe hak i det nye gulv. Æv. Men hvis du vælger nogle lidt mere hårdføre træsorter, undgår du måske ikke helt ridser og hakker, men det hjælper i hvert fald en hel del på holdbarheden.
Her kan du vælge det massive trægulv for at opnå en virkelig god holdbarhed. Planke- og parketgulve er det mest solide, der holder længst tid. Desuden giver de tykke planker en rigtig fin stabilitet og en holdbarhed helt i top. Og så er det altså en kæmpe fordel, at plankerne kan slibes, hvis/når de bliver meget slidte. Jo tykkere planke, jo flere gange kan de slibes.
Andre typer gulve
Hvis de ikke er så vigtigt, at gulvet skal kunne slibes eller holde til et hårdt liv som f.eks. i et køkken, kan du overveje finér- eller laminatgult. Fordelen ved disse typer gulve er, at de er billigere end ovenstående. Til gengæld holder de heller ikke så længe. Og ofte er de ikke lavet til at kunne slibes. Denne type er bygget op af lag med massivt træ, krydsfinér eller spånplade, som er belagt med en træfinér eller et højtrykslaminat.
Tænk over, hvordan du skal vedligeholde dine nye gulve. Lud- eller ubehandlet trægulv er de mest krævende. Oliebehandlet gulv er mere modstandsdygtigt over for skidt og fugt, og lakerede gulve er de letteste at holde. Men kommer der ridser eller hakker i lakken, skal de afslibes og genlakeres, og det tager tid.
Hvad med gulvvarmen?
Husk at overveje, hvad et trægulv gør ved et hus med gulvvarme. Træet isolerer nemlig ret godt, og derfor kan du risikere at bruge en del mere energi på opvarmningen i huset end ved f.eks. klinker, som ikke isolerer på samme måde som et trægulv. Desuden kan gulvvarmen udtørre træet, så det måske kan sprække. Så vælg et trægulv af god kvalitet.
Alt sammen kan du spørge din tømrer om. I Holbæk hedder din lokale og professionelle tømrermester Philip Krogh Entreprise. Også kaldet Den Røde Tømrer, og du kan få fat i ham her på siden – lige her!