Hvilken slags gør det selv-arbejde må du selv udføre?

Gør det selv lovgivning tømrer holbæk

Selvom du er ferm på fingrene og selv synes, at du er en dygtig gør det selv-mand, så er der en del regler, krav og hensyn, som skal overholdes. Ellers kan det blive en dyr fornøjelse i den sidste ende.

Det er fristende selv at tage skruemaskinen, saven eller hammeren i hånden, når der er noget i hjemmet, som skal bygges om. Men her skal du måske tænke dig om en ekstra gang, inden du går i sving med gør det selv-arbejdet. Der er nemlig mange ting, som kan gå galt.

Det kommer selvfølgelig meget an på, hvilken type gør det selv-arbejde det drejer sig om. Inden for vores område – altså tømrerfaget, som er et af de allerældste håndværksfag i Danmark – er der en del at tænke over, hvis du går i krig med arbejdet selv. I dag spænder en tømrers arbejde meget vidt.

Alsidig håndværker

Tømrerarbejde omhandler så forskellige ting som montering af vinduer og døre, opsætning af nyt køkken, konstruktion eller ombygning af terrasse, opsætning eller flytning af af nye vægge, montering af trapper, opbygning eller renovering af nyt tag og meget, meget andet.

En dygtig tømrer er i dag derfor en alsidig håndværker, der ikke kun skal kunne save lige og slå et søm pænt i. Af samme årsag tager det mange år at blive en habil tømrer, da erfaringen kommer med årene.

Lovgivningen om tømrerarbejde

Lovgivningen omkring håndværk er ikke altid så let at tyde. Men helt overordnet set må du gerne lave meget tømrerarbejde selv. Men det er ikke ensbetydende med, at det er en god idé. For størstedelen af en tømrers arbejdsområder er meget vigtige elementer i et hus.

Det kan være alt fra bærende elementer i tagkonstruktionen til montering af nye vinduer og opbygning af det nye køkken. Det er alle tre ting, som er meget triste at lave forkert. 

Pas på bærende konstruktioner

Og bevæger du dig ud i disciplinen med at ændre på eller opbygge bærende konstruktioner selv, skal du altid have en ekspert med indover, så du får de helt præcise beregninger på plads. Ellers kan det i sidste ende betyde, at dit hus sætter sig, revner eller det, der er værre.

Hvis du kaster dig ud i at bygge f.eks. din egen carport, kan din kommune kræve, at du viser dem beregninger på tømmerets bæreevne og andre vigtige ting.

Montering af nye vinduer

Det kan også være et problem, hvis du selv monterer nye vinduer i dit hus, lejlighed eller sommerhus. For hvis det gøres forkert, kan du risikere problemer som utætheder, indtrængning af insekter, skimmel, manglende garanti på selve vinduet (afhænger af producentens krav) og meget andet.

I sidste ende handler det også om, at du ved gør del selv-arbejde – og ved sort arbejde for den sags skyld – ikke har mulighed for at klage over fejl og mangler. Det kan du hos en professionel tømrer som os hos Kroghs Tømrer Entreprise i Holbæk. 

Du kan blive endnu klogere omkring bygningsreglementet på linket her.

Kontakt din lokale tømrer i Holbæk, hvis du har brug for hjælp – klik her.

Tagget